ISKLJUČI SE, šta je to?

ISKLJUČI SE je poriv da se pobegne od brzog života, prepunog distrakcija koje nas ometaju da budemo prisutni, razmišljamo na svoj način, iskusimo svet našim očima, a ne ekranima.

Na neki način, ovo je beg od tipičnog i, već unapred poznatog i monotonog noćnog života. Nekoliko drugara i drugarica jednom rešiše da započnu nešto što nije samo žurka, već konceptualna akcija koja ima za cilj da inicira ljude da interaguju, kako između sebe, tako i sa samom akcijom.

U daljem tekstu, probaćemo da opišemo rečima (iako je to ponekad malo teško) šta je to zapravo ISKLJUČI SE, i od čega se sastoji, prema čemu se vodimo, kako razmišljamo, i zašto volimo to da radimo.

Isključi se = Experience

Prvi kontakt:

Moment početka tvog ISKLJUČI SE iskustva je kada te neko lično pozove da se isključiš, tako što ti prosledi pozivnicu/link ka našem sajtu. Kada posetiš taj link, saznaćeš vreme Isključa i šta se sprema, a upisivanjem svog broja telefona na sajtu prelaziš na sledeći level. Tada postaješ deo kolektiva, čiji se radnički savet brine da ceo doživljaj prođe kako je zamišljen, i kako mora. Nećeš nigde videti Isključi se plakat, flajer ili Facebook event, jer u srži Isključa je isključivo pozivanje u vidu “od usta do usta”, odnosno putem ličnog, ljudskog kontakta, i tako će i ostati. Ako negde vidiš reklamu za isključ, znaj da nismo mi.

Prostor:

Ako se prijaviš na vreme, odnosno pre nego što se popuni limit, saznaćeš sve što je potrebno neposredno pred sam isključ. Zbog toga što se isključ dešava svuda u formi nomadske, privremeno autonomne zone (Temporary Autonomous Zone – TAZ), saznaćeš tačnu lokaciju kroz SMS poruku koju će ti radnički savet poslati u dogledno vreme, obično par sati pred isključ. Do sada smo se isključivali na krovovima, brodovima, jezerima, u podrumima i napuštenim fabrikama, na planinama, pivarama – uglavnom na mestima koja nisu adekvatna i poznata po žurka-akcijama.

Vreme:

Pre, tokom, a i posle isključa je potrebno biti prisutan, pored prostora, i u vremenu. Probaj da deliš dobru energiju sa ljudima oko sebe što više možeš. Uostalom to radi i radnički savet, tj organizatori i umetnici koji oblikuju audio-vizuelno-ukusni program. Pošto je Isključ svakog puta drugačiji, doživi ga svojim čulima, jer je to ono od čega smo satkani, i jedino prisutnost u trenutku ti dozvoljava da osetiš prave čari  ideja kolektiva. Voleli bi smo da se potrudiš da ne koristiš telefon tokom naših akcija, posebno da instant podeliš ono šta vidiš, na Instagramu i sličnim platformama, jer je sigurno mnogo lepše da to prepričaš rečima i uživo svojim prijateljima. Dovedi ih na isključ da osete, jer to iskustvo ne može preneti snimak.

Isključ kolektiv ne koristi kamere:

tokom isključa, ne zbog toga da bi se nešto sakrilo, već da što više svojim očima, ušima i celim telom doživimo energiju trenutka u kojem smo se našli. Umesto da interaguješ sa telefonom, vreme i energiju uloži u more dobrih ljudi oko sebe, jer si tu da kokreiraš isključ zajedno sa svima. 

Isključi se = Kolektiv

Delovanje našeg kolektiva bazira se na volonterizmu i samoorganizaciji. Mi, a kada kažemo “mi” mislimo i ti, smo neformalna i neprofitna volonterska grupa entuzijasta, umetnika i eksperimentatora koja organizuje Isključe uz pomoć goriva motivacije i na podlozi mogućnosti za ozbiljnu kreativno-ekspresivnu zajebanciju. Zbog toga klasični marketing i nije nešto što nas zanima, pa na isključima nećeš videti sponzorske reklame i slične zaokupljivače pažnje (više o tome ispod, pod odeljkom “Eksperiment”). 

Isključ se finansira revolucionarno efikasnom crowdfunding metodom – tako što svi pazarimo ulaznice – te kolektivno sakupimo potreban budžet za umetnike, prostor, logistiku, rentanje zvuka, svetla, grejanja, opreme, za poklone isključ Deda Mraza itd. Mi ne bukiramo umetnike, oni postaju deo kolektiva. Svi umetnici koji učestvuju u isključu takođe su volonteri, i za energiju koju emituju bivaju kompenzovani nazad isključivo energijom kolektiva. Da bi postigli efekat, operišemo u senci, kao idealnom medijumu za ostvarivanje misije isključa. Tako i radnički savet, koji organizuje celu akciju, ima next level iskustvo kroz samo učestvovanje u procesu stvaranja isključa.

Isključi se = Platforma

Kad se uloguješ u isključ, videćeš razne oblike ekspresije, umetnosti i dešavanja, za šta je Isključ odlična platforma. Pošto isključ nije klasičan event, ili party, tu ćeš čuti svašta, pomešano od ambijenta do diska i hiphopa, do živih nastupa; videćeš i skulpturne i mapping vizualne radove, probati neobičnu klopu i razne druge stvari koje verovanto ne srećeš u regularnom klubu. Kao deo kolektiva, možeš i ti predložiti radničkom savetu svoje ideje i na isključise platformi podeliti svoju strast. Ako praviš nešto kul, ti si naš, javi se da popričamo.

Isključi se = Eksperiment

U sklopu misije kolektiva “ISKLJUČI SE” jeste da katalizuje razvoj kolektivne energije, sve do postizanja group flow-a kroz eksperimente sa novim iskustvima na principima kokreacije (umesto danas pretežno dominantne forme kolektivne konzumacije), žive interakcije i otvorenosti ka novim vrstama umetnosti. Sve ideje koje imaju za cilj postizanje viših stanja svesti na individualnom i kolektivnom nivou su uvek dobrodošle. Pridruži se eksperimentu!

ISKLJUČI SE ZAKON

Veliko hvala legendarnim članovima kolektiva na doprinosu kroz godine!

Isključi se thanks to: Fakiri sa Juga, Organization, Ognia, Cat Systems, Kompleks, Desaturate, Dan Tanner, Kezz, Stenik, Mene, Le studio tim, Binary Thoughts, Dev9t festival, Plameni Vitezovi, Viktor Kiss i svim dobrim dušama koje su podržale Isključe do sada!  <3